13 ožu.

  • By czlogz
  • In Novosti
  • Comments Off

Mnogobrojna publika iz kulturnog i umjetničkog svijeta iz kojeg izdvajamo unuku Joze Kljakovića, Teodoru Kljaković Bakota uživala je u izvedbi monologa „Između dva rata, iz autobiografske knjige ‘U suvremenom kaosu'”.
Monolog je izveo mladi glumac Vedran Vitez, tekst je prilagodila redateljica Rebecca Agić (KNAP) prema izboru kustosice Lidije Fištrek.
Knjiga “U suvremenom kaosu” je 1952. godine izdana u Buenos Airesu u nakladi autorovih prijatelja, a u Hrvatskoj je objavljena 1992. u nakladi Matice hrvatske. Riječ je o autobiografskoj prozi slikara, karikaturista, ilustratora i pisca Joze Kljakovića (1889-1969), jednog od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika prošloga stoljeća, a također i izvrsna pisca slojevita i osebujna karakatera koji bez ustručavanja govori o vlastitoj ljudskoj nesavršenosti i o bijedi emigrantskoga života. Kljakovićeva sudbina višestruko je zanimljiva u kontekstu moralnih, političkih i ideoloških mijena što su ih hrvatski intelektualci prolazili tijekom 20. stoljeća suočeni s jednostavnom istinom da je njihova vlastita sudbina neodvojiva od usuda čitava hrvatskoga naroda i povijesnih silnica koje vladaju čovječanstvom. Može li se i u teškim i opasnim vremenima ostati čovjekom, o tome Kljaković svjedoči na primjeru vlastite sudbine i sudbine ljudi koje je neposredno poznavao a koji su imali moć da odlučuju o tuđim životima.
Na projektu su surađivali Romina Bengez (Udruga Nova stranica Zagreb) i Zdenka Mihelj.

Autor/izvor: SEEbiz